2012. november 25., vasárnap

Parti mítoszok....hasznos lehet!



Közelednek a céges karácsonyi rendezvények, ezzel együtt persze a kötetlenebb céges bulik ideje is.  Összegyűjtöttem ezért pár tévhitet a partik világából, hátha okosabban mehetünk el a várva várt - remélhetően nem a "kötelezően önkéntes" és megjelenés-elvárt -  év végi rendezvényre.  Ezek a rendezvények nem feltétlenül a mértéktelen italfogyasztásról szólnak, de azért előfordulhatnak kivételes esetek. Szóval:


1. A vízpipázás kevésbé káros, mint a dohányzás ...
Nem igaz. Egy tipikus vízipipázás közel egy órán át tart, ami idő alatt 50-szer több füst járja át a tüdőt, mintha cigaretta esetében. Hiába van jobb illata, ha minden mutatóban sokszorosan lekörözi a bagót, 8-szor több szén-monoxid, kétszer annyi nikotin és 36-szor több kátrányt tartalmas a Shishából származó füst a cigarettáéval szemben.


2. Elkerülhető az alkohol káros hatása, ha sokáig egyáltalán nem iszunk alkoholt ...
Hogy minden „erődet” a bulira tartogassuk? Meg kell mondjam, elég nagy badarság. Az alkohol, mint ahogy az egyéb esetekben is lenni szokott, kis mennyiségben nem ártalmas, sőt még pozitív hatással is bír, nagy mennyiségben azonban példátlan módon roncsolja a szervezetet. Az egyszerre sokat, az pedig bármikor üt, független attól, milyen hosszan tartott előtte az önmegtartóztatás. Óvatosan tehát és leginkább mértékkel!

3. A diétás üdítővel gyorsabb a hatás...
Ez érdekes módon igaznak tűnik, ugyanis egy közelmúltban végzett amerikai kutatás azt találta, hogy a light üdítővel kevert alkohol fogyasztása magasabb véralkoholszinthez vezet, mint ha hagyományosabb kísérővel hörpintjük le a feleseket. A kutatást végző tudósok úgy gondolják, hogy a magyarázat az lehet, hogy az alkohol felszívódását lelassítja a cukor. Figyelem, ezzel nem egy gyorsabb berúgási módot javasoltunk, épp ellenkezőleg, válogassuk meg jól, hogy mivel keverjük a szívünknek oly kedves töményeket!

4. Az energiaital és a rövid keverésével tovább bírjuk a bulit...

Igaz. Mint ahogy a neve is sugallja, az energiaital plusz lendületet ad nem csak a hétköznapi életben, de a céges rendezvények alkalmával is. Persze kár lenne olyan hiú ábrándokba kergetni magunkat, hogy a használatával nem lesz meg a buli böjtje, ugyanis ezzel nem könnyítünk a szervezetet érő megterhelésen, hanem épp ellenkezőleg még tovább fokozzuk a tartalékok kimerítését. Ezért inkább mellőzzük ezeket az italokat a buliban.

5. A másnaposság megúszható...
Sajnos nem igaz. Vannak különféle "gyógymódok", megfigyeléseken alapuló módszerek, mint: meleg leves, uborkalé, befőttlé, nagy séta, kávé, szauna...stb. Nem állítom, hogy teljesen hatástalanok, de a másnaposságot ezekkel sem úszhatjuk meg. Talán az egyetlen, legegyszerűbb, de leghatásosabb módszer: rengeteg víz elfogyasztása és egy kiadós alvás.
Ezért tart minden buli két napig...:)


forrás: http://porogjfel.postr.hu/4-parti-mitosz-aminek-nem-szabad-hinned
(módosítva)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése