2012. január 30., hétfő

A rendezvényszervezői munka

Nem élünk egyszerű világban, mindenki ott próbál elhelyezkedni, ahol tud és a legkülönfélébb helyzetekben próbálja ki magát. Így kapok én, főleg most, az év elején nagyon sok önéletrajzot, "rendezvényszervezői állás" címmel. Senkit nem szeretnék megbántani, de egy kis összegzést leírnék, hogy mikkel is találkozom. Számtalanszor az az érzésem, hogy gyakorlatilag mindenki alkalmasnak érzi magát erre a munkára....
Nálam az első nagy csoport, a: "megtanulom". Azért nevezem így, mert a bátor jelentkező iskolai végzettsége és a szakmai tapasztalata még csak közelítő viszonyban sincs a rendezvényszervezéssel, gyakorlatilag a munkával párhuzamosan szeretne betanulni.... Jó esetben látok a múltban egy halvány "népművelői" végzettséget, de azzal - mondjuk meg őszintén - nem sokra megyek. Az ilyen önéletrajzok úgy kezdődnek, hogy "Tisztelt Hölgyem/Uram". Ezzel még nem volna semmi baj, ha nem úgy folytatná, hogy "weblapjukon találtam a lehetőséget". Ott meg jelen vagyok névvel, elérhetőséggel, stb. Szóval, ez az önéletrajz kimehetett pár száz címre és a küldő úgy gondolkozik, hogy majd lesz valami....  Csodálkoznék, ha így összejönne a munka.
Újabb kategória az "andragógia". Megfoghatatlan. Sok diák, akitől önéletrajzot kapok az andragógiát azonosítja a rendezvényszervezéssel. Pedig nem az. Szóval totális vakvágány, nem is értem, hogy miért tanítják ezt a főiskolán rendezvényszervezésként...
A polihisztorok. Bizony ők. Az önéletrajzukból kitűnik, hogy már nagyon sok helyen dolgoztak, maximum 6 hónapot, a legváltozatosabb munkakörökben. Néha még egy rendezvényszervező cég is felbukkan a listában! Gyakori a call-center munkatárs, recepciós, asszisztens megnevezés. És ez csak a három leggyakoribb kategória, ami nálam előfordul:)
Kedves Rendezvényszervezésen Gondolkodók! A rendezvényszervezéshez mindenképpen szükséges egy aktív kapcsolatrendszer mind Ügyfél, mind szolgáltatói oldalról. Minimum ismerni kell az új piaci trendeket, újdonságokat; jó néhány szállodával, helyszínnel illik közvetlen kapcsolatban lenni. És ezek csak az alapok, amit nem lehet pár hónap alatt megtanulni. Ügyfeleink fontos, költséges rendezvényeket bíznak ránk, amelyek az adott cég életében bizony jelentős hangsúlyt kapnak. Nem lehet, nem szabad ezt tapasztalatlan kezdőkre bízni! Ezért kérem a megértéseteket, a gyakran nem kedvező válasz miatt:).

6 megjegyzés:

  1. Kedves blogger!

    Bölcsész végzettségű, jelenleg asszisztensként dolgozó lány vagyok, aki éppen abból a célból keresett rá a "rendezvényszervezésre" a google-ban, mert érdeklődik a szakma iránt és mert affinitást érez magában ahhoz, hogy esetleg ezen a területen képezze magát tovább. Természetesen úgy gondolom, hogy ezt a szakmát sem lehet úgy elkezdeni, hogy legalább egy 2-3 hónapos "képzés" ne előzze meg a konkrét álláshirdetésekre jelentkezést.
    Gyakorlat nélkül AZONBAN igen nehéz szert tenni azokra az elvárásokra, amelyeket írásában felsorolt. (kapcsolatok, tapasztalat)
    Véleményem szerint talán pont ebben a szakmában a legfontosabb a "gyakorlat", a folyamatos tapasztalatszerzés, melynek során a kapcsolatrendszer automatikusan épül ki, és állandóan - rendezvényről rendezvényre - bővíthető.

    Mint tapasztalt rendezvényszervező, mi a véleménye a leírtak alapján, - egy elméleti tudással rendelkező, a szakmában pályakezdőnek számító, ám hihetetlenül lelkes, és ambiciózus nőnek mennyi esélye van arra, hogy pár hónapon belül elhelyezkedjen ezen a területen?

    Érdemes egyáltalán bármilyen szintű képzést elvégezni, vagy tényleg csak a kapcsolatok és a gyakorlat az, ami számít?

    Válaszát és segítségét előre is megköszönve,

    Üdvözlettel:

    Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viki!

      Jól írta. A kapcsolatok és a gyakorlat nagyon sokat számít. Én nem költenék képzésekre, mert semmi garancia sincs arra, hogy el tud majd helyezkedni.

      Köszönettel:

      Rendezvényszervező

      Törlés
  2. Tisztelt blogger,

    Akkor mégis, hogyan lehet valaki rendezvényszervező? Ne végezzen tanfolyamot, hanem legyen rögtön kiépült kapcsolatrendszere és gyakorlata? Tehát szülessen így?

    köszönöm a válaszát!
    A

    VálaszTörlés
  3. Kedves Anita!

    A post már egy éve íródott, azóta elég sok minden történt a rendezvénypiacon....egyszóval még nehezebb lett a kezdő rendezvényszervezők helyzete.
    Amit javaslok: kezdjen el értékesítőként dolgozni egy étteremben, vagy egy szállodában. Tanulja meg a sales technikákat; itt építhet kapcsolatokat is. Ez biztos eltart 1-2 évig. Utána szerintem könnyebben el tudja dönteni, hogy merre tovább...

    VálaszTörlés
  4. Kedves Blogger!
    Tetszik az írás kíváncsivá tesz, hogy ha az én önéletrajzomat kapná meg, hova sorolna... vagy érdemesnek tartana-e a pályára:D

    VálaszTörlés
  5. Kedves LadybugJ!
    Szerintem bárki besorolhatja magát bárhová...elég nyitottak a "kategóriák" :). Hogy alkalmas-e a pályára, azt meg döntse el.

    VálaszTörlés