2013. március 21., csütörtök

Az időjárás előrejelzés....

Az elmúlt hétvége időjárási eseményei, - mikor az előrejelzések ellenére ezrek indultak útnak, ragadtak az autópályán és voltak kénytelenek az éjszakát a kocsijukban tölteni - eszembe juttattak egy olyan rendezvényt, amikor az időjárás előrejelzés egyszerűen és finoman szólva...: nagyon nem jött be.

Történt, hogy a múlt év őszén a Balatonnál szerveztünk egy nem túl nagy létszámú, de annál igényesebb, tartalmasabb szakmai értekezlet. Az Ügyféllel egyeztetve, az utolsó délután szerettünk volna egy érdekes outdoor programot szervezni a csapatnak, mintegy levezetésképpen. A külsős program mellett természetesen, - gondolva a rossz időre és az időjárás jelentések megbízhatóságára - volt egy indoor "B" terv is, de a társaságnak elsősorban a külsős programhoz volt  kedve.

Két hétre a rendezvénytől: az általam nézett és tavalyig megbízhatónak tartott 3 időjárási portál változó időt jelzett, ez nem gond - gondoltam, hiszen messze van még... 

Egy héttel a rendezvény előtt: még mindig változó időt látok, nincs nagy gond, majd öt nappal a rendezvény előtt biztosabbat mondanak, hiszen a jól képzett időjósok diplomáztak ebből, vannak már műholdak is, nomeg számítógépek, amik mindenféle képletek segítségével modelleznek, számolnak, grafikáznak, stb. Egyszóval a külsős rendezvény helyszínével, animátorokkal úgy állapodtam meg, hogy a foglalást a rendezvény előtt véglegesítjük...

Öt nappal a rendezvény kezdése előtt: a három időjárási portál, plusz a média, a rendezvény napjára 5 fokot jelez, szelet, 27mm csapadékot, havat. Egyeztetve Ügyfelemmel, inkább lemondtuk a külsős programot és az indoor kapott zöld lámpát.

Négy-három-kettő-egy nappal a rendezvény előtt: a három portál és a televíziók egybehangzó véleménye változatlan: 5 fok, erős szél, 27mm csapadék, hó. Meg voltam magammal elégedve, hiszen a Megrendelőmet megmentettem egy időjárási katasztrófától és a várható, biztos "fagyhaláltól" is, amin semmilyen mennyiségű forralt bor nem segítene. Lemondtuk ugyan az izgalmas külsős programot, lesz viszont helyette egy kellemes, tanulságos indoor tréning.

A rendezvény első napján, 17.30 perckor, a korábban tervezett outdoor tréning előtt kevesebb, mint egy nappal(!!!): a három portál és a média változatlan, egybehangzó véleménye: 5 fok, erős szél, 27mm csapadék, hó. Jön a tél, katasztrófa, stb. No, ez minket már nem érint - nyugodtam meg...

A rendezvény első napján, 19.00, a korábban tervezett outdoor tréning előtt kb.háromnegyed nappal (!!!):
Időjárás jelentés a tévében: 17-20 fok, lesz, semmi szél,csak  4mm szórványos csapadék, a hóesés és a rossz idő késik 1-1,5 napot. Namost, ez egy merőben új info. Akkor ez most bizonyos lehet? Hiszen a pár órával korábbi időjárás még katasztrofális időt jelzett...most meg 180 fokos fordulat! Az eszem megáll! Ha ez bejön, simán bevállalható lenne az outdoor program...és ha mégis rossz idő lesz...? 

A rendezvény második napján, a korábban tervezett külsős program kezdési időpontjában:
20 fok, szikrázó napsütés, semmi szél, semmi csapadék, gyönyörű idő.....no comment.

Végül is egy remek indoor programot hoztunk össze a szabadban:). Remekül sikerült.

A fentiek csupán arra példa, hogy hasonló programok szervezésekor, még  a XXI. század agyon-computerizált, modellezett világában sem hagyatkozhatunk az időjárás előrejelzésekre. A rendezvényszervezésben a kreativitásnak és a prompt problémamegoldásnak  még mindig döntő szerepe van... és lesz.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése