2011. április 4., hétfő

Rendezvények, rendezvényszervezők

Szerintem erős tévhit, hogy egy rendezvényszervező vállalkozáshoz elég egy telefon és egy számítógép. Pedig sokan így képzelik el. A rendezvényszervezés ennél lényegesen összetettebb történet. Hogy a legfontosabbak közül emeljek ki néhányat:
- Nagyon jó vendéglátósnak lenni. Ismerni kell a kiajánlott menüket, vendéglátóipari trendeket, irányzatokat, hogy újabb és újabb ötletekkel lephessük meg Ügyfeleinket.
  - A szállodákban is otthonosan kell mozognunk. Tisztában kell lenni a szállodai értékesítési fogásokkal, hogy a legjobb árat és szolgáltatásokat érhessük el Ügyfeleinknek.
- Protokollismeret szinte kötelező! Hasznos és praktikus ötleteket adhatunk ezzel kapcsolatban.
- Szükséges néhány alapismeret a technikai berendezésekről, amit kiajánlunk, kiajánlhatunk.  Illetve arról a cégről is tájékozódni kell, akiktől ezeket béreljük (megvannak-e az engedélyei, milyen az eszközparkja)
- Élő kapcsolatokkal kell rendelkezni a fellépő művészekhez, előadókhoz, együttesekhez. (Sajnos nekem nem mindig vannak jó tapasztalataim a műsorközvetítő cégekkel kapcsolatban....)
- Ismerni kell egy csomó helyszínt. Ha sokat ismerünk, még többet kell bejárnunk. Fontos alapszabály: nem ajánlunk ki olyan helyszínt, ahol még nem voltunk személyesen.
- Járatosnak kell lenni a rendezvényekhez kapcsolódó jogszabályokban, előírásokban, rendeletekben.
- Pénzügyi és számviteli ismeretek. Hát ezek megléte nélkül egyszerűen nem nagyon volna szabad például ajánlatot kiadni...
- Kitűnő értékesítőnek kell lenni. Talán ez a legfontosabb. A rendezvényszervezés sikere a kifinomult ügyfélkapcsolati munkán alapul. Nagyon fontos, a kiváló kommunikációs képesség.
- Nélkülözhetetlen a tapasztalat. Bizony ám! Aki részt vett már egy pár rendezvényen, az még nem igazán nevezhető tapasztalatnak. Jó néhányan vágnak így bele egy vállalkozásba és adnak ki szakmai szemmel vállalhatatlan ajánlatokat.....
Amit felsoroltam, csak néhány elemi dolog, amivel egy felelős rendezvényszervezőnek rendelkezni kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése